dijous, 28 de novembre de 2013

Una excursió per la història, 4tsAquest dilluns passat els alumnes de 4t vam anar a fer una excursió per la historia. Us volem explicar què vam veure.
Vam començar el recorregut a la prehistòria, arribant al dolmen de la Paborda a la Molia. El Cervi ens va explicar que el dolmen és el lloc a on enterraven els morts i que la porta esta orientada al sud-est perquè hi pugui entrar el sol tot el dia.
Vam seguir el nostre viatge, que ens va portar al Castellot de Bolvir a on vam veure les ruïnes de les cases dels Ibers, també hi havia les habitacions! Ens van explicar que els Ibers feien els seus vestits amb els telers, i que feien servir l’escriptura. Els romans en canvi van fundar Llívia, van construir l’Strata Ceretana i utilitzaven les aigües termals.
La següent parada del nostre viatge ens va portar a Talló, a on vam veure i caminar per l’Strata Ceretana. Vam veure l’església de Talló i el Cervi ens va explicar que el campanar medeix 22 metres d’alçada. Vam caminar per les muralles del castell de Jaume I, que estaven fetes de pedres de diferents tamanys. El riu Segre passa per sota! I a la muralla vam veure els espitllers per disparar. També vam veure que els castells es construïen a dalt dels turons.
Ja sense moure’ns de lloc vam fer un altre salt en la història i a la plaça major de Bellver vam buscar la farmàcia (que tenia dibuixat un morter), la duana (que era a on cobraven els tributs al passar per allà), l’ajuntament (que tenia dibuixat un castell) i uns escuts de l’edat moderna. També vam trobar unes finestres i portes pintades de blau perquè les bruixes no hi entressin, ja que les bruixes feien remeis amb les herbes i no els agradava el color blau, perquè es pensaven que era aigua i les feia desaparèixer. Ens van ensenyar el carrer dels bandolers.
I finalment l’últim salt en la història ens va portar a veure la casa a on havia estat Gustavo Adolfo Béquer i tots junts vam llegir un poema que es deia Volveran las oscuras golondrinas. Després ens van ensenyar que durant la guerra civil feien servir avions per destuir Bellver i es refugiaven a dins dels refugis anti-aeris.

                          

1 comentari: